این سه کشور به دنبال ناامنی سوریه هستند
البته پرواضح است که این کشورها از ناآرامی در سوریه نه تنها استقبال خواهند کرد بلکه برای تشدید ناآرامی ها هر کاری از دستشان بربیاید انجام خواهند داد.سوریه کشوری است که با لبنان ، اسرائیل ، ترکیه ،عراق و اردن مرز مشترک جغرافیایی دارد و از این لحاظ نقش بسیار مهم و استراتژیکی در خاورمیانه بازی می کند.
سوریه دوست و شریک ایران در منطقه است
از سوی دیگر سوریه دوست و شریک ایران در منطقه و دشمن اسرائیل است ، همین نکته کافیست تا عربستان و اسرائیل دو کشوری باشند که بیشترین سود را از ناامنی در سوریه ببرند ، طبیعی است که عربستان دائما به دنبال کاهش قدرت ایران در منطقه است و هم افزایی ایران و سوریه به رهبری بشار اسد بزرگترین تهدید کنونی برای دولت عربستان است.
اما از سوی دیگر اسرائیل است که سوریه را به عنوان یک دشمن در همسایگی خود می بیند و این کشور برای پیشبرد اهداف خود در فلسطین و لبنان به همسایگان عرب هم قسم با خود نیاز دارد.
بسیاری از تحلیل گران بر این اعتقاد هستند که اساسا کلید ناامنی های اخیر در سوریه توسط این سه کشور زده شده و آنها با ایجاد این فضا به دنبال عوض کردن حاکمیت این کشور و به روی کار آوردن مهره های خود هستند.
در عین حال باراک اوباما " رئیسجمهوری آمریکا در دیدار با "رابرت فورد " سفیر آمریکا در سوریه دیدار کرد و از این فرصت برای محکوم کردن تحولات اخیر در سوریه استفاده کرد.
تلاش های باراک اوباما برای تضعیف دولت سوریه
رئیسجمهوری آمریکا در دیدار با سفیر این کشور در دمشق ،ضمن بحث و گفتوگو درباره تحولات اخیر در دمشق، بر حمایت کشورش از مخالفان در سوریه تأکید کرد. خبرگزاری شینهوا در گزارش خود آورد ، کاخسفید در بیانیهای اعلام کرد: " اوباما از این فرصت استفاده کرده تا با سفیر آمریکا در سوریه که هماکنون برای دیدار با سناتورهای کنگره و همچنین مقامات عالیرتبه آمریکایی به واشنگتن آمده است، در رابطه با اوضاع کنونی سوریه مشورت کند. بنا بر بیانیه کاخسفید، "اوباما در این دیدار بر حمایت آمریکا از مردم شجاع سوریه تأکید کرد و اعلام کرد که واشنگتن از مخالفان سوریه و درخواستهای آنها برای دسترسی به حقوق جهانیشان و همچنین انتقال قدرت دموکراتیک در این کشور حمایت میکند. بر اساس این گزارش، اوباما همچنین در مناسبت دیگری روز گذشته اعلام کرد: آمریکا به افزایش فشار بر سوریه برای منزوی کردن دولت "بشار اسد " رئیسجمهوری سوریه ادامه خواهد داد.
با این حال خبرگزاری سوریه گزارش داد که سوریها در راستای حمایت از وحدت ملی و توافق درخصوص برنامه اصلاحات فراگیر به رهبری بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و مخالفت با دخالتهای خارجی در امور داخلی این کشور در دمشق دست به تظاهرات زدند.
آتش زدن خطوط نفت سوریه
این در حالی است که افراد مسلح بامداد خط لوله نفتی سوریه در منطقه تلکلخ در نزدیک شهر حمص در مرکز این کشور نزدیک مرز لبنان را مورد هدف قرار دادند.
پیش از این نیز خط لوله نفتی سوریه در شرق این کشور در استان دیرالزور دچار حادثه شده بود که مقامهای وزارت نفت دلیل آن را عادی و نه حمله افراد مسلح اعلام کردند.
در همین ارتباط مسئول پیشین وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) آقای میشل مالوفه اعلام کرد که عربستان سعودی ، آمریکا و اسرائیل در پشت پرده اغتشاشات سوریه قرار دارند تا بتوانند حکومت سوریه را سرنگون کنند.
به اعتقاد آقای مالوف مهم ترین مشکل آقای بشار اسد اتحاد ناپیدای عربستان سعودی با آمریکا و اسرائیل است که بزرگترین دشمن آقای بشار اسد را رقم می زند. آقای مالوف تصریح کرد اتحاد مخالفین دولت سوریه در خارج از کشور در صدد ثبت موقعیت آنها عمدتا از حامیان کشور عربستان سعودی هستند که سالیان درازی با این رژیم به فعالیت می پرداختند همچنین عواملی از اسرائیل و امریکا نیز در بین آنها جای گرفته اند . اگر چه بیشتر گردهمایی این گروهها در کشور ترکیه انجام می شود اما منابع مالی آنها از طریق دولت سعودی و اسرائیل تامین شده است . اما آنچه که اتحاد حکومت ها به وجود آورده موضوع اتحاد سوریه با ایران است و همچنین توسعه نفوذ ایران در دنیای عرب باعث گردیده که این حکومت ها وضعیت خود را مخاطره آمیز قلمداد کنند و بخواهند از توسعه قدرذت ایران در منطقه جلوگیری کنند .
قراردادهای نفتی باعث وحشت از سوریه شده
اکنون قراردهای چند میلیاردی نفت و گاز و انتقال خطوط لوله از مرزهای ایران به عراق و سوریه و قدرت بلا منازع ایران در دو کشور عراق و سوریه و ایجاد این اتحاد استراتژیک شرایطی است که حکومت های عربستان و امریکا و انگلیس از آن وحشت دارند.
اکنون چندین حکومت در پیمان آتلانتیک شمالی ناتو هم قصد دارند که شرایطی را فراهم تا بتوانند مجوزهایی از شورای امنیت سازمان ملل متحد بگیرند که بتوانند به سوریه حمله نظامی بکنند و شرایط را برای حمله نظامی به این کشور فراهم کنند.
شبکه خبری "فاکسنیوز گزارس داد "، بر اساس اعلام دو تن از مقامات عالیرتبه آمریکا که تمایلی به افشای نامشان نداشتند، دولت "باراک اوباما " رئیسجمهوری آمریکا در حال برنامهریزی است تا صراحتا از "بشار اسد " رئیسجمهوری سوریه بخواهد تا در روزهای آینده از سمت خود کنارهگیری کند.
این اولین بار است که وزارت امور خارجه آمریکا درباره تمام شدن تلاشهای آمریکا برای تعامل با دولت روسیه هشدار میدهد.
انتظار میرود کاخ سفید تا پایان هفته جاری و احتمالا در روز پنجشنبه موضع شدیدتری را در قبال سوریه اتخاذ کند.
این دو مقام عالیرتبه آمریکایی اعلام کردند: همزمان که وزارت خزانهداری آمریکا برای تعیین مجموعه جدیدی از تحریمها علیه خانواده اسد و دولت او آماده میشود، دولت اوباما اول با شورای امنیت سازمان ملل به رایزنی و مشورت خواهد پرداخت.
این مقامات آمریکایی در ادامه گفتند: تحریمات یکجانبه آمریکا که در حال تنظیمشدن در وزارت خزانهداری هستند، شایان توجه خواهند بود.
این در حالیست که اسد در دیدار با "احمد داوداوغلو " وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرده است که دولت سوریه به طور خستگیناپذیری به مبارزه با گروههای تروریستی در این کشور ادامه خواهد داد.
این مقامات آمریکایی افزودند: این اقدام دولت اوباما ( برنامهریزی برای درخواست صریح کنارهگیری اسد) پاسخ مستقیمی به تصمیم رئیسجمهوری سوریه به دلیل تشدید بیرحمیها و سرکوبگریها علیه تظاهراتکنندگان حامی دموکراسی در این کشور خواهد بود.
این در حالیست که اوباما و سایر مقامات آمریکایی پیشتر اعلام کرده بودند که اسد مشروعیت خود را به عنوان رهبر از دست داده است و باید یا در مسیر انتقال به سمت دموکراسی و یا ترک سمت خود حرکت کند.
فشار بر سوریه برای تحقق عوامل خارجی
در همین حال ژنرال میشل عون علی رغم آن که به تمایلات ضد سوریه مشهور است، در سخنان خود تصریح کرد که فشارهای وارده بر سوریه برای تحقق مطالبات عوامل خارجی است و نه ایجاد اصلاحات در داخل. آن چه امروز در جهان عرب انجام میشود تنها برای اعمال فشار است و الا سوریه هیچ کس را در مرزهای ترکیه مورد آزار قرار نداده و به هیچ دولت عربی تعرض نکرده است.