در عین حال، اکنون یک اتهام دیگر نیز به سیاهه پرونده مهدی هاشمی افزوده شده و آن، تقلب در نوشتن رساله دکترا است، در حالی که اساساً نحوه پذیرش او در این دانشگاه زیر سؤال است.
مهدی هاشمی آبان ماه سال قبل در واکنش به سخنان دادستان کل کشور در نامهای نوشت: «مطمئناً جنابعالی و همکاران میدانید رسماً اعلام کردهام علیرغم مسئولیت نظارت بر دانشگاههای آزاد خارج از کشور؛ مشغول تحصیل در دانشگاه آکسفورد هم هستم که برای تهیه پایاننامه دکترایم میباشد، آماده حضور در محکمه میباشم و شرطهای من را هم میدانید که هیچ درخواست غیرقانونی در آن نیست؛ مهمترین آنها دادگاه مستقل و مصون از تحمیلهای نیروهای امنیتی است با همه حقوق دادگاه و متهم و نیز توجه به شکایات متهم.»
متعاقب این نامه طلبکارانه، خبرنگار ما در دی ماه 89 برای مشخص شدن صحت و سقم این ادعاها با مسئولان دانشگاه آکسفورد تماس گرفت ولی آنان حاضر نشدند این ادعا را تایید کنند. خبرنگار ما در لندن، طی دو هفته تلاش بهصورت مکتوب و تلفنی چند بار با دانشگاه آکسفورد تماس گرفته و از آنان خواست تا نظر رسمی خود را در مورد ادعای تحصیل مهدی هاشمی در آن دانشگاه اعلام کنند ولی پاسخ دانشگاه آکسفورد این بود که "سیاست ما بر این نیست که درباره این موارد شخصی اظهار نظر کنیم."
در پی این پاسخ، به مسئولان بخش رسانه های دانشگاه آکسفورد توضیح داده شد که این موضوع به هیچ وجه شخصی نیست و کاملا جنبه عمومی دارد. آقای مهدی هاشمی از سوی قوه قضاییه ایران تحت تعقیب است و پرونده حجیمی علیه وی در دستگاه قضایی ایران مفتوح است، بنابراین، توضیح و روشنگری شما در این مورد، میتواند به کار اطلاع رسانی در مورد این پرونده کمک کند اما یکی از مسئولان بخش رسانه های دانشگاه آکسفورد بار دیگر با خودداری از تأیید ادعای مطرح شده از سوی مهدی هاشمی، گفت: ما همیشه با ادعاهایی از این دست از سوی افراد مختلف مبنی بر تحصیل در دانشگاه آکسفورد مواجه هستیم که ممکن است صحت نیز نداشته باشد ولی سیاست ما اظهارنظر در مورد این گونه مسائل است.
به این مسئول توضیح داده شد که یکی از بهانه های حضور نیافتن متهم مذکور در کشور برای مواجهه با اتهامات خود بحث تحصیل در دانشگاه آکسفورد است و این موضوع به نحوی مطرح شده است که گویا دانشگاه، اجازه حضور وی را در دادگاه نمی دهد. آیا بهتر نیست برای جلوگیری از بدنام شدن دانشگاه درباره نحوه ارتباط و یا عدم ارتباط مهدی هاشمی با آکسفورد توضیح بدهید؟ پاسخ وی به این سوال نیز چنین بود که چون ما مطلبی در این مورد در رسانه های انگلیسی زبان مشاهده نکرده ایم، بنابراین ضرورتی برای ارائه توضیح نمی بینیم.
اما بر اساس خبری که ایرنا امروز(دوشنبه) به نقل از گاردین منتشر کرد، بررسی نحوه پذیرش مهدی هاشمی در دوره دکترا و تقلب او در نوشتن رسالهاش به یک موضوع جنجالی تبدیل شده و اعتبار آکسفورد را بهخطر انداخته است.
گاردین در این زمینه نوشت: مهدی هاشمی رفسنجانی رئیس سابق یکی از شرکت های زیر مجموعه وزارت نفت ایران بود و دوره 5 ساله دکترای خود را در یکی از دانشکده های مربوط به مطالعات شرق شناسی در ماه اکتبر آغاز کرد.
یکی از اساتید دانشگاه آکسفورد شکایت کرده است که استانداردهای بالای این دانشگاه به دلیل کمک عوامل این دانشگاه برای فراهم کردن زمینه تحصیل هاشمی در آن "متزلزل" شده و در صورت اثبات این مسئله، هاشمی از دانشگاه اخراج می شود.
گاردین در ادامه نوشت: مهدی هاشمی ادعاهای آکسفورد را تکذیب کرده و از درخواست پذیرش خود به عنوان دانشجوی دکترا دفاع کرده است. دوستان مهدی هاشمی رفسنجانی ادعا می کنند وی قربانی تعقیب و آزار مخالفان دولت شده است. خبر این تحقیق و تفحص در بحبوحه تشدید اقدامات امنیتی دانشگاه ها و روابط آن ها با فرزندان شخصیت های برجسته در خاورمیانه منتشر شده است.
"سر هووارد دیویز" به عنوان مدیر دانشکده علوم اقتصادی لندن چندی پیش در همین ماه در پی ادعاهایی درباره نزدیکی وی به "سیف الاسلام" پسر "معمر قذافی" و وابستگی به کمک های مالی آن ها استعفا کرد.
"سر پیتر نورث" یکی از معاونان سابق دانشگاه آکسفورد و یکی از دانشمندان حقوقی سرشناس، مسئولیت هدایت این تحقیق و تفحص در مورد پایان نامه مهدی هاشمی را برعهده دارد. مطابق قوانین، تمام بخش های یک پروپوزال (رساله) باید توسط دانشجوی متقاضی نوشته شده باشد.
علاوه بر این، اینکه زبان انگلیسی هاشمی به اندازه کافی خوب نیست که بتواند یک رساله دکتری در آکسفورد را بنویسد و این که وی در شعاع 12 مایلی مرکز شهر آکسفورد زندگی نمی کند، از جمله مواردی است که تحت بررسی قرار دارد. نورث با اساتید و مقامات این دانشگاه مصاحبه کرده است. مدیر آموزش دانشگاه نخستین کسی بود که این ادعاها را دست کم از سوی دو نفر از اساتید دانشگاه در ماه دسامبر دریافت کرد.
"کاوه موسوی"، یکی از اساتید مرکز مطالعات حقوقی - اجتماعی و رئیس بخش حقوق منافع عمومی این دانشگاه که اصالتا ایرانی است گفت که هاشمی با کمک عوامل دانشگاه توانسته مراحل پذیرش خود را کامل کند.
موسوی به گاردین گفت همین مرا ناراحت می کند زیرا یک متقاضی واجد شرایط تر به خاطر این کار از تحصیل در این دانشگاه محروم شد. وی افزود: من تردیدی ندارم که ملاک های معمول در مورد پذیرش افراد متزلزل شده است و در حالی که متقاضیان بسیار بسیار واجد صلاحیت و شایسته تری برای دکتری وجود دارند، اینکه چطور او توانسته این کار را انجام دهد برای من معلوم نیست اما مطمئن هستم که دانشگاه این موضوع را کاملا مورد بررسی قرار خواهد داد.
براساس این گزارش، در مرکز تحقیقات این دانشگاه، خلاصه رساله پیشنهادی هاشمی که در ماه ژانویه سال 2010 توسط دو تن از اساتید ارشد دانشکده مطالعات شرق شناسی مورد ارزیابی قرار گرفت، وجود دارد. دکتر هما کاتوزیان کارشناس تاریخ معاصر ایران گفت، این خلاصه را به دقت خوانده است اما متوجه نشده است که این درخواست از سوی پسر رفسنجانی رسیده زیرا این درخواست به نام دیگر وی که همان بهرمانی است، ارسال شده بود.
پروفسور "ادموند هرزیگ"، که داور دیگر این پروپوزال است از اظهار نظر خودداری کرد و روزنامه گاردین را به دفتر مطبوعاتی دانشگاه آکسفورد ارجاع داد. سخنگوی دانشگاه آکسفورد نیز به گاردین گفت که تحقیقات گسترده ای در این زمینه حال انجام است.
وی گفت، هیچ ادعایی مبنی بر این که هاشمی به خاطر چشم انداز دریافت کمک مالی به این دانشگاه پذیرفته شده وجود ندارد. با این حال، تحقیق درباره ادعاها مبنی بر این که برخی افراد در ازای پول در نوشتن پروپوزال به وی کمک کرده اند، ادامه دارد.
طی یک نامه الکترونیکی مفصل این ادعاها برای مهدی هاشمی تشریح شده است ولی وی پیش از انتشار این اخبار از هر گونه اظهار نظر خودداری کرد. در عوض وی در نامه ای دیگر نوشت: «همانطور که شما نیز مطلع هستید، درخواست من در دانشگاه آکسفورد پذیرفته شده و من طی چند ماه گذشته مشغول تحصیل در آن جا بوده ام...توصیه می کنم شما با دفتر مطبوعاتی این دانشگاه تماس بگیرید.»
به گزارش رجانیوز، مهدی هاشمی در پاییز سال 89 در دانشگاه اکسفورد طی مراسمی در دو روز به عنوان دانشجوی دکترا معرفی و همانطور که گاردین در تحقیقات خود یادآوری کرده، وی در انستیتوی خاورشناسی مشغول شده که هیچ تناسبی با رشته او ندارد.
نکته جالبتر سرمایه گذاری انگلیسیها بر روی مهدی هاشمی است، بهطوری که دانشگاه اکسفورد که ضوابط سختی برای ورود دارد و نمره ایلتس باید 8 باشد، وی را بدون داشتن این مورد و برخی شرایط دیگر پذیرش کرده و رئیس انستیتو هم که استاد راهنمای ابوالفضل فاتح است، استاد راهنمای مهدی هاشمی نیز شده است.
مسئولان دانشگاه آکسفورد در حالی نهایت تلاش خود را برای پنهانکاری در موضوع پذیرش مهدی هاشمی از طراحان دروغ بزرگ تقلب در انتخابات و تقلب او در پایاننامهاش بهعنوان دانشجوی دوره دکترا و خودداری از توضیح در مورد وضعیت تحصیل مهدی هاشمی به بهانه "شخصی بودن" این مسئله انجام دادند که حدود سه سال قبل در جریان ایجاد شبهه در مورد مدرک تحصیلی مرحوم کردان وزیر وقت کشور و استعلام یک سایت اینترنتی داخلی، این دانشگاه ظرف یک روز به صورت مکتوب به این موضوع پاسخ داد. همچنین پیگیریهای بعدی سایت متعلق به احمد توکلی در این مورد نیز با پاسخ فوری و مکتوب این دانشگاه همراه شد.