گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ثابت کرد؛ یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بعدازظهر روز ششم اسفندماه، به وقت وین گزارشی درباره ایران را در اختیار 35 عضو شورای حکام آژانس قرار داد. به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در بخش نتیجهگیری گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اینگونه آمده است: «در حالی که آژانس به فعالیتهای راستی آزمایی فعالیتهای تحت توافقنامه پادمان ایران ادامه می دهد ، ایران شماری از تعهدات خود را از جمله: اجرای مقررات پروتکل الحاقی، اجرای کد اصلاح شده 3.1 ترتیبات فرعی بخش عمومی توافقنامه پادمان، تعلیق فعالیتهای غنی سازی، تعلیق فعالیتهای مربوط به آب سنگین و روشن نمودن موضوعات ناتمام باقی مانده که موجب نگرانی در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای آن است، اجرا نمیکند.
درخواستهای قطعنامههای شورای امنیت از ایران هیچ مبنای فنی ندارد
در حالی که آژانس به راستی آزمایی عدم انحراف مواد هستهای اعلام شده در تاسیسات اتمی و LOFs اعلام شده توسط ایران تحت توافقنامه پادمان ادامه میدهد ، برای اینکه آژانس قادر باشد در باره عدم وجود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران اطمینان موثق دهد و نتیجه بگیرد که تمامی مواد هستهای در ایران در فعالیتهای صلح آمیز بکار می رود ، ایران همکاری لازم را ارائه نمیکند.
مدیر کل از ایران میخواهد برای اجرای کامل توافقنامه پادمان و دیگر تعهدات خود و برای ایجاد اعتماد بین المللی در خصوص منحصراٌ صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران گامهایی بردارد.
مدیر کل به گزارش دهی خود به طور مقتضی ادامه خواهد داد.»
به گزارش ایسنا قرار است گزارش ایران در نشست هفته آینده شورای حکام آژانس مورد بررسی قرار گیرد و این در حالی است که این گزارش درخواستهای پادمانی را از درخواستهای شورای امنیت تفکیک میکند و تصریح دارد که ایران به تعهدات پادمانی خود پایبند است.
در بندی از گزارش آژانس آمده است: «در 16ـ 15 فوریه 2011، آژانس در نیروگاه برق هستهیی بوشهر (BNPP) به بازرسی پرداخت و مواد هستهیی موجود در این تاسیسات را راستی آزمایی کرد. در 23 فوریه 2011، ایران به آژانس اطلاع داد که باید مجتمعهای سوخت را از قلب رآکتور خارج کند و آژانس و ایران درباره ضرورت تدابیر پادمانی توافق کردهاند.»
این بند در حالی مطرح شده است که موضوع سوخت نیروگاه بوشهر موقتی، به درخواست روسیه و با هدف افزایش ایمنی است و به زودی سوخت به رآکتور بازمیگردد.
البته در این گزارش و در بندهای مختلف تایید شده است که تمامی فعالیتهای غنیسازی ایران تحت نظارت آژانس است و همه تاسیسات ایران همانطور که ایران قبلا اظهار کرده فعالیت کردهاند.
در بند دیگری از این گزارش میخوانیم: «طبق قطعنامههای مربوطه شورای حکام و شورای امنیت ایران متعهد است فعالیتهای بازفرآوریاش از جمله R&D را تعلیق کند. ایران در نامهای مورخ 15 فوریه 2008 به آژانس اعلام کرد که «فعالیتهای بازفرآوری ندارد». در این زمینه آژانس به نظارت بر استفاده از سلولهای داغ در رآکتور تحقیقاتی تهران (TRR) و تاسیسات تولید رادیو ایزوتوپهای مولیبدنوم، یدین و زنون (MIX) ادامه داده است. آژانس در تاریخ 5 فوریه 2011 در TRR یک مورد بازرسی و راستیآزمایی اطلاعات طراحی (DIV) و در تاریخ 6 فوریه 2011 یک DIV را در تاسیسات MIX اجرا کرد. با توجه به آن چه گفته شد، آژانس میتواند تنها در تاسیسات TRR و MIX و سایر تاسیساتی که آژانس به آنها دسترسی دارد تایید کند که هیچ گونه فعالیتهای مرتبط با بازفرآوری وجود ندارد. »
این بند از گزارش مورد اشاره تاکید میکند که در ایران هیچ نوع فعالیت بازفرآوری انجام نشده و نمیشود و این نشان میدهد درخواستهای قطعنامههای شورای امنیت از ایران مبنی بر توقف بازفرآوری هیچ مبنای فنی ندارد و کاملا غیرمستند است.
در همین زمینه علیاصغر سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم در گفتوگو با خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) تاکید کرد: آژانس بار دیگر بر انحراف نداشتن فعالیت هستهیی ایران به اهداف نظامی تاکید کرد.
وی با اشاره به انتشار گزارش جدید مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران اظهار کرد: برای بیست و ششمین بار انحراف نداشتن فعالیتهای هستهیی ایران به اهداف نظامی نشان داده شد.
وی گفت: در این گزارش برای اولین بار به دلیل اصرار 120 کشور عضو غیرمتعهدها مدیرکل آژانس گزارش خود را به دو بخش تقسیم کرد بخش اول شامل کلیه همکاریهای ایران و بازرسیهای آژانس مطابق معاهده انپیتی است که این مساله نشان میدهد ایران متعهدانه به همکاری خود با آژانس ادامه داده است. همچنین در تمامی این گزارش نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهیی ایران از جمله غنیسازی مشاهده میشود.
سلطانیه به بخش دوم گزارش آمانو اشاره کرد و گفت: بخش دوم مربوط به خواستههای غیرحقوقی قطعنامههای شورای امنیت از ایران است که بارها با استناد به مدارک حقوقی، وجاهت نداشتن این قطعنامهها را ثابت کردهایم و از این رو معتقدیم قطعنامهها قابلیت اجرا شدن ندارند.
نماینده ایران در آژانس تاکید کرد: تفکیک این دو مساله یعنی خواستههای قانونی و حقوقی آژانس و خواستههای غیرحقوقی و غیرقانونی شورای امنیت از خواستهها و انتظارات اولین گام نسبتا مثبت توسط مدیرکل آژانس است که برداشته شده است و امیدواریم گامهای بعدی در رفع نواقص گزارشدهی برداشته شود.
سلطانیه با اشاره به محتوای گزارش اخیر آمانو ادامه داد: در این گزارش شفافتر از قبل بر اینکه ایران هیچگونه فعالیت بازفرآوری ندارد تاکید شده است و اظهارات قبلی ایران در این باره توسط آژانس در گزارش مورد توجه و تایید قرار گرفته است.
نماینده ایران در آژانس با بیان اینکه این گزارش در بخشهایی باز هم وارد جزییات فنی شده است که دلیلی برای انتشار این جزییات نیست، تصریح کرد: اما این روند نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود طبق معاهده انپیتی کاملا پایبند بوده است
خبرگزاری دانشجویان