با هدف سرنگونی رژیم مبارک صورت گرفت
تظاهرات میلیونی مصریها در «جمعه خشم»
دهها حزب، تشکل و اتحادیه صنفی مصر دیروز با محوریت جنبش اخوانالمسلمین بزرگترین تظاهرات تاریخ این کشور را با عنوان «جمعه خشم» علیه حسنی مبارک برپا کردند
گروه بینالملل دهها حزب، تشکل و اتحادیه صنفی مصر دیروز با محوریت جنبش اخوان المسلمین، بزرگترین تظاهرات تاریخ این کشور را با عنوان جمعه خشم علیه حکومت حسنی مبارک برپا کردند.
به گزارش خبرگزاریها فعالان سیاسی مصر پیشاپیش در بیانیههایی، ملت مصر را به حضور گسترده و پر شور در تظاهرات دیروز با عنوان جمعه خشم که پس از اقامه نماز جمعه صورت گرفت، فراخوانده بودند.
این در حالی بود که وزارت کشور مصر به نمازگزاران جمعه هشدار داده بود با هر گونه تظاهرات معترضان بشدت برخورد خواهد شد. به گزارش الجزیره، با آنکه شورشهای ضددولتی و ناآرامیها در شهرهای مختلف مصر مشاهده میشود اما ناآرامی و درگیری در سوئز، بیشتر از مناطق دیگر گزارش شده است. این گزارش میافزاید: خشونتها در استان سوئز و در پی کشته شدن یک جوان به ضرب گلوله نیروهای امنیتی شدت بیشتری یافته است. وزارت کشور مصر هشدار داد که تدابیر بسیار جدی علیه تظاهرکنندگان بهرغم درخواستهای داخلی و خارجی در زمینه عدم استفاده از خشونت اتخاذ خواهد کرد. خدمات اینترنتی نیز به طور کلی در قاهره و بسیاری از استانهای این کشور قطع شده است. فدراسیون فوتبال مصر نیز از لغو برنامههای این فدراسیون و تعطیلی مسابقات لیگ فوتبال مصر تا اطلاع ثانوی خبر داد.
نشانه عقبنشینی یاران مبارک
دیروز در گرماگرم تظاهرات روز خشم، رهبران حزب حاکم در یک عقبنشینی آشکار اعلام کردند که خواستههای جوانان را به خوبی درک میکنند و امکان حل مشکلات با خشونت ممکن نیست.
صفوت الشریف، دبیرکل حزب ملی گفته است: حزب آماده شنیدن خواستههای مردم است و ما از مشکلات بیکاری، گرانی و اجارههای بالا باخبر هستیم و حل این مشکلات در دستور کار حزب حاکم قرار دارد. با ورود محمد البرادعی، برنده جایزه صلح نوبل و مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رقیب احتمالی مبارک در انتخابات ریاست جمهوری مصر، تظاهرکنندگان سعی کردند ابتکار عمل بیشتری را به دست بگیرند. البرادعی پس از ورود به مصر در فرودگاه بازداشت و بعد از چند ساعت بازجویی تحقیرآمیز آزاد، شد. او در اظهاراتی گفت: حاضر است رهبری مرحله انتقالی در این کشور را بپذیرد. حزب حاکم در میان تدابیر امنیتی نشست فوقالعادهای را در مقر دبیرخانه این حزب برگزار کرد. گزارشگر الجزیره با استناد به اظهارات منابع مصری گفت: این نشست بیانگر آن است که حزب حاکم به خطر تحول اوضاع پی برده و در تلاش برای آرام کردن اوضاع و کنترل خشم معترضان است.
مواضع کشورها و مجامع جهانی در قبال ناآرامی مصر
رسانههای اروپا دیروز در گزارش تظاهرات بزرگ مصریها اعلام کردند که جوانان مصری از تداوم حمایت غرب از دولت مبارک بشدت خشمگین هستند. روزنامه «زوددویچه سایتونگ» در گزارشی نوشت: غرب رئیس جمهوری مصر، «حسنی مبارک» را تحت حمایت گسترده خود قرار داده است که در صف اول این حامیان، امریکا قرار دارد.
شبکه الجزیره نیز تصریح کرد که از نگاه مصریها، اوباما سیاستی دو پهلو در پیش گرفته است. رئیس جمهور امریکا در نخستین ارزیابی خود از وقایع مصر اعلام کرد: خشونت راهحل پایان دادن به اوضاع کنونی مصر نیست و اصلاحات سیاسی به منظور تأمین منافع مصر برای مدت طولانی امری ضروری است. کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز نسبت به تعداد زخمیها و دستگیر شدهها در مصر که در حال افزایش است، ابراز نگرانی کرد. فرانکو فراتینی، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز اظهار داشت: هر گونه تغییر غیر منتظره نظام حکومتی در مصر آشوب در خاورمیانه را ایجاد خواهد کرد، چرا که حسنی مبارک نقش مهمی در برقراری ثبات منطقه داشته است. همچنین میشل آلیو ماری، وزیر امور خارجه فرانسه اظهار داشت: زمان برای این که بگوییم مبارک تبدیل به یک تهدید شده است، زود است. همچنین معمر قذافی، رهبر لیبی در تماس تلفنی خود با مبارک، نسبت به ثبات جامعه مصر و حفظ آنچه که مبارک محقق ساخته است، ابراز اطمینان کرد.
حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین نیز در تماس تلفنی با حسنی مبارک، خواستار برگزاری نشست عربی فوری برای بررسی آینده کشورهای عربی که شاهد تظاهرات اعتراض آمیز مردم هستند، شد. یک مقام رژیم صهیونیستی هم با ابراز نگرانی از گسترش دامنه اعتراضات و تظاهرات مردم مصر بر ضد حسنی مبارک، اعلام کرد: دولت مصر از سوی نظامیان زبردست حمایت میشود و در نهایت بحران را کنترل خواهد کرد.