بنا بر این گزارش، کشورهای حوزه خلیج فارس که در سال های اخیر، همواره آشکارا تلاش داشته اند تا روابط مسالمت آمیزی با ایران برقرار کرده و از حمله احتمالی قدرت های فرامنطقه به آن جلوگیری کنند، بر پایه اسناد «ویکی لیکس»، به نظر می رسد در دیدارهای خود با مسئولان آمریکایی، رویه دیگری در پیش گرفته و خواستار حمله به ایران شده اند.
در همین باره، پایگاه خبری «العالم» نوشت: شاید برجسته ترین مسأله ای که درباره کشورهای حوزه خلیج فارس در این اسناد به چشم می خورد، این باشد که شاه عربستان از آمریکا خواسته است، برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران به این کشور حمله کند؛ این همان کاری است که شاه بحرین و «شیخ محمد بن زاید آل نهیان»، ولیعهد ابوظبی هم انجام داده اند.
«عبدالعزیز الصقر»، مدیر مرکز مطالعات خلیج فارس ـ که مقر آن در دبی است ـ نیز گفته که این اسناد، همپیمانان واشنگتن را به سختی می اندازد و به ویژه به نومیدی این کشور منجر می شود.
این تحلیلگر عربستانی که دیدگاهی به شدت ضد ایرانی دارد، افزود: افشای این اطلاعات این پرسش را برای این کشورها پدید می آورد که از این بعد، چقدر می توانند به آمریکا اطمینان داشته باشند.
به گفته وی، افشای این اسناد، کشورهای حوزه خلیج فارس را بر آن می دارد که در آینده در روابط خود با آمریکا احتیاط کنند.
بنا بر یکی از اسناد دیپلماتیک آمریکایی، «عادل الجبیر»، سفیر عربستان سعودی در واشنگتن در اوریل 2008 اعلام کرد که ملک عبدالله، شاه عربستان بارها از آمریکا خواسته است، برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران به این کشور حمله کند.
بر پایه این سند، شاه عربستان به آمریکایی ها توصیه کرده است که سر افعی (ایران) را قطع کنند.
یک کارشناس دولتی سعودی نیز که خواست نامش فاش نشود، درباره این اسناد به خبرگزاری فرانسه گفت: همه چیز در این باره منفی است و این مسأله برای اعتمادسازی خوب نیست.
یکی از 250 هزار سندی که پایگاه «ویکی لیکس» منتشر کرده است، نشان می دهد که «حمد بن عیسی آل خلیفه»، پادشاه بحرین، اوایل نوامبر 2009 به ژنرال «دیوید پترائوس» گفته بود که برنامه هسته ای ایران باید متوقف شود و خطرات ناشی از ادامه این برنامه بیشتر از خطرات متوقف کردن آن است.
همچنین، «شیخ محمد بن زاید ال نهیان»، ولیعهد ابوظبی هم که معاون فرمانده کل نیروهای مسلح امارات است، در دیدار با «تیوتی گایتر»، وزیر خزانه داری آمریکا در ژوئیه 2009 گفته که جنگ کلاسیک با ایران در آینده نزدیک، به مراتب بهتر از پیامدهای ناشی از دستیابی ایران به سلاح هسته ای در بلندمدت است.
در این حال، «ریاض قهوجی»، مدیر موسسه خاور نزدیک و خلیج فارس در امور نظامی هم به فرانس پرس گفت: اعتماد بین عرب های حوزه خلیج فارس و آمریکا به کمترین سطح خود می رسد.
«قهوهجی» افزود: افشای اسناد «ویکی لیکس»، یک مانع بزرگ بی اعتمادی بین آمریکا و هم پیمانان آن در منطقه پدید می آورد و اگر آمریکا نمی تواند اسناد خود را حفظ کند، کشورهای منطقه، موضعی منفی خواهند داشت. آمریکایی ها ثابت کردند که نمی توانند، اسرار مربوط به دیدارهای بین خود با هم پیمانانشان نگه دارند.
وی افزود: از این پس، کشورهای منطقه برای انجام هر نوع دیداری با مسئولان آمریکایی شروطی خواهند گذاشت.
«العالم» همچنین نوشت: در برخی از محافل خصوصی کشورهای عرب منطقه با سفرهای ناگهانی و تماسهای خصوصی در صددند میزان کارآرایی این اسناد و احتمال خراب شدن بیش از اندازه روابط خود با تهران را ارزیابی کنند، در حالی که رئیس جمهور ایران تأکید کرده است انتشار این اسناد شیطنت آمریکاییها بوده است؛ به نظر میرسد محافل عرب به شدت نگران پیامدهای سخنان نسنجیده خود هستند!
لازم به یادآوری است که سفر ناگهانی «شیخ حمد بن خلیفه آلثانی»، امیر قطر به قاهره و رایزنی دو ساعته وی با مقامات مصری نیز بیشتر ناشی از انتشار این اسناد بوده باشد. برخی از کارشناسان نیز بر این باورند که باید منتظر روزهای آینده و واکنشهای رسمی کشورهای عرب خلیجفارس و درخواست آنها برای حمله نظامی به جمهوری اسلامی ایران بود.