تلاش آژانس برای تأمین نظر ایران پس از افشاگری احمدینژاد
نشت اطلاعات ایران از آژانس به برخی کشورها از جمله امریکا، جزء موارد ثابت انتقاد مقامات کشورمان بوده و پیش از این نیز سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس در نامهای رسمی اعتراض ایران را به این رویه غیرقانونی که به ویژه در دوره مسئولین اولی هاینونن معاون سابق پادمانهای آژانس دنبال میشد، اعلام کرده بود.
بر اساس این رویه، اطلاعات مخدوشی مربوط به وضعیت فنی تأسیسات هستهای ایران و حتی مذاکرات محرمانه و گزارش آژانس، از سوی افرادی که عمدتاً خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس نقلقولهایی را از آنان با عنوان "دیپلماتهای اروپایی که خواستند نامشان فاش نشود"، بر روی خروجی قرار میدادند، منتشر میشد. این اظهارنظرها معمولاً در آستانه مذاکرات یا صدور گزارش مدیرکل آژانس و یا قطعنامههای شورای امنیت با هدف تأثیرگذاری بر روند مربوط به این موارد منتشر میشود.
در عین حال، رئیسجمهور کشورمان که معمولاًمهمترین موضعگیریهای خود در مورد مسائل داخلی و خارجی را برای سفرهای استاتنی میگذارد، چهارشنبه شب در گفتوگو با سیمای مرکز قزوین از این رویه بهشدت انتقاد کرد. انتقادی که بلافاصله واکنش آژانس را برانگیخت، بهطوری که آژانس تلاش کرد این افشاگری احمدینژاد را با تأکید بر تأمین نظر ایران پاسخ دهد.
دکتر محمود احمدینژاد گفته بود: «پذیرفتن پروتکل الحاقی یعنی تمام فعالیتهای هستهای ما زیر نظر آژانس بینالمللی باشد که اطلاعات را به آمریکا میدهد، ما گفتیم این پروتکل را نمیپذیریم، زمانی میپذیریم که شش کشور بپذیرند و خلع سلاح شوند و اگر قانون یکسان برای همه باشد ما هم میپذیریم.»
با این حال، «گِرِگ وِب»، مسئول مطبوعاتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که این آژانس محرمانه ماندن اطلاعاتی که در جریان بازرسیها بهدست آورده تضمین میکند.
وی به خبرگزاری رویترز گفتهاست که در مورد اظهارات دکتر احمدینژاد اظهار نظری ندارد اما در ایمیلی به رویترز نوشته است: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حفاظت از محرمانه ماندن اطلاعاتی که در حین فعالیتهای پادمانی خود گردآوری میکند دقت بسیار زیادی بهعمل میآورد.»
پیش از این نیز ایران، دو بازرس آژانس را بهدلیل ارائه گزارشهای غلط و رفتارهایی که به نشت اطلاعاتی منجر میشد، اخراج کرده بود.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، محمود احمدینژاد پیش از این هم اتهامات مشابهی را متوجه آژانس بینالمللی انرژی اتمی کردهاست اما اظهارات تازه وی در حالی بیان میشود که ایران و قدرتهای جهانی قرار است در هفتههای آینده مذاکرات خود را درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی از سر بگیرند.
بر پایه آخرین گزارشها، اتحادیه اروپا با پیشنهاد ایران در مورد برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای در تاریخ ?? آذر ماه، پنجم دسامبر، موافقت کردهاست. جمهوری اسلامی تأکید کرده است که در این مذاکرات فقط بر مبنای نامه 15 تیرماه دکتر سعید جلیلی و بسته پیشنهادی خود را مذاکره خواهد کرد.
رئیسجمهور در ادامه برنامه، گفتوگوی زنده تلویزیونی در مورد گفتوگوهای هستهای افزودهاست: «تا چند روز آینده گفتوگوها انجام میشود، اما تجربه به ما میگوید آنها دنبال حل مسئله نیستند، از نظر ما مسائل حل شدهاست، ما فعالیتهای صلحآمیز هستهایمان را ادامه میدهیم.»
این در حالی است که یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه بار دیگر اعلام کرد که وی همچنان نمیتواند تأیید کند که همه جنبههای برنامه هستهای ایران صلحآمیز هستند