کشورهای چین، روسیه، برزیل و هند طرحی را به سازمان ملل متحد ارائه کردند که براساس آن، تحریمهای یکجانبه کشورها علیه ایران غیرقانونی اعلام خواهد شد که این طرح، شامل تحریمهای کنگره امریکا و اتحادیه اروپایی بر ضد ایران است.
به گزارش رجانیوز، خبرگزاری امریکایی سی-بی-اس، وزیرامور خارجه برزیل می گوید کشورهای عضو بریک از سازمان ملل درخواست دارند که آن دسته از کشورهایی را که دست به تحریم های یکجانبهای میزنند که مصوب شورای امنیت سازمان ملل نیستند، توبیخ کند.
قطعنامه ای با همین موضوع اگر در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شود، می تواند مشروعیت تحریم های اضافی توسط امریکا و دیگر قدرت های غربی علیه برنامه هسته ای ایران را زیر سوال ببرد.
اموریم گفت که گروه بریک، شامل برزیل، روسیه، هند و چین، روز گذشته (30/6/89) در جریان ملاقات وزیران خارجه آنها در نیویورک در مورد این قطعنامه گفتگو و تبادل نظر کرده اند.
وزیر امور خارجه برزیل که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بسر می برد به رویترز گفت: "ما داریم به یک تشریک مساعی سیاسی با مجمع عمومی می رسیم."
وی افزود: "در پاره ای موارد ما حتی مخالف تحریم های چند جانبه هستیم و بهطور قطع تحریم های یکجانبه که خارج از برنامه سازمان ملل است، مورد قبول واقع نمی شوند."
بهدلیل خودداری ایران از درخواست بیمبنا و سیاسی شورای امنیت سازمان ملل از ایران برای توقف غنیسازی اورانیوم که جمهوری اسلامی ایران تأکید میکند بهمنظور مصارف صلحآمیز است و آمریکا و کشورهای غربی بدون ارائه سند و دلیلی ادعا میکنند هدف از آن ممکن است که تولید سلاح باشد، شورای امنیت سازمان ملل از ماه ژوئن تحریم های بیشتری را علیه ایران تصویب کرد.
با این حال کنگره آمریکا در اول ژوئیه (جولای) تحریم های یکجانبه ای برای اعمال فشار به بخش انرژی و بانک داری ایران تصویب کرد.
رئیسجمهور برزیل و نخستوزیر ترکیه حدود پنج ماه قبل به تهران آمدند و بر مبنای بیانیه تهران که پیش از آن، اوباما نیز از آن حمایت کرده و ناگهان پس از امضای بیانیه تهران، رویکرد متفاوتی در پیش گرفت، راههای تبادل سوخت برای رآکتور تحقیقاتی- پزشکی تهران را بررسی کردند.
ابتکار وزرای خارجه گروه بریک برای دنبال کردن صدور این قطعنامه در حالی است که دیپلماسی فعال و روشنگرانه رئیسجمهور ایران در سازمان ملل با قوت در حال پیگیری است و این طرح چهار کشور مهم نیز ناشی از همین رویکرد فعال جمهوری اسلامی است.
آموریم گفت با این حال روابط برزیل و آمریکا در سطح "بسیار خوب" باقی خواهد ماند. وی گفت دو کشور دیدگاه های یکسانی دارند: "روابط دولت ها بسیار خوب باقی بماند، اما در برخی مسائل با هم به توافق نمی رسیم و در بعضی مسائل با هم اختلاف خواهیم داشت."