قانونگذارانی که قانون را رعایت نمیکنند
شبکه ایران: تاخیر 20 نماینده مجلس شورای اسلامی برای حضور در جلسه علنی امروز، بار دیگر موضوع "بی نظمی" و تاخیرهای مکرر برخی نمایندگان را به میان رسانه ها کشاند؛ موضوعی که انتقاد مقام معظم رهبری را هم در پی داشته است.
نمایندگانی که به جای هم کارتزنی میکنند
از مدتها پیش غیبتهای غیر موجه برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به امری عادی تبدیل شده و حتی برخی نمایندگان با ارائه کارت حضور و غیاب خود به سایر نمایندگان، در یک کار غیر قانونی و با وجود غیبت در جلسه، درخواست اقدام به کشیدن کارت و اعلام حضور میکنند.
اخیرا مجلس شاهد رسانه ای شدن یکی از این موارد بود که آقای (الف) از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در انتخابات ریاست جمهوری با عنوان اصولگرای حامی موسوی از وی حمایت کرد، کارت ورود و خروج خود را به آقای (پ) نماینده یکی از شهرهای جنوبی کشور داد تا حضور وی را ثبت کنند.
این موضوع اما، به اطلاع رئیس جلسه رسید و هیات رئیسه نیز برای حراست از شأن مجلس، آن روز را برای این فرد غیبت رد کرد.
عدم شرکت برخی نمایندگان در رایگیریها
شرکت نکردن برخی نمایندگان در مباحثات و رایگیریهای مجلس هم یکی دیگر از موضوعاتی است که با در هفته های اخیر انتقادات مختلفی را به دنبال داشته است.
بر اساس آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی حد نصاب تعداد نمایندگان برای رسمیت یافتن جلسات علنی مجلس 194 نفر است. با این حال، گذری بر مصوبات مهم مجلس هشتم و ارتباط آن با سرنوشت مردم، مشخص میکند که در اکثریت موارد عدم حضور همیشگی حدود 90 نفر از نمایندگان به چشم میخورد.
به طور مثال میتوان به برخی قوانین و تعداد رای آنها اشاره کرد:
1- کلیات لایحه اصلاح قانون تنظیم خانواده و جمعیت، تعداد نمایندگان شرکت کننده در رای گیری 183 نفر.
2- کلیات لایحه مجازات اسلامی، تعداد نمایندگان شرکت کننده در رای گیری 205 نفر.
3- کلیات لایحه بودجه سال 88 کل کشور، تعداد نمایندگان شرکت کننده در رای گیری 186 نفر.
4- کلیات طرح نظام جامع دامپروری کشور، تعداد نمایندگان شرکت کننده در رای گیری 178 نفر.
با نگاهی به تعداد آرا برای تصویب قوانین فوق مشخص میشود که بطور متوسط 199 نفر از نمایندگان مجلس (معادل دو سوم آنها) در رایگیری مهمترین مصوبات مجلس هشتم شرکت کردهاند.
با وجود اینکه تعداد نمایندگان غایب در هر جلسه علنی بر اساس اعلام هیئت رئیسه از تعداد انگشتان دست نیز تجاوز نمیکند؛ با این حال شاهد وجود چنین مشکلی در قوه مقننه هستیم که این مساله نیازمند در نظر گرفتن ساز و کاری در آیین نامه داخلی مجلس است.
توجه نداشتن به مباحثات؛ علت اصلی عدم شرکت در رایگیری
مهدی کوچکزاده، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درباره این مساله می گوید: "علت عدم مشارکت برخی نمایندگان، توجه نداشتن به مباحثات است. یعنی هنگامی که در مجلس حضور دارند مشغول کار دیگری به غیر از گوش دادن به مباحثات هستند یعنی به قدری نامه از موکلینشان دریافت می کنند که برخی نمایندگان اگر 24 ساعت را هم بنشینند و بخواهند به این نامه ها پاسخ دهند کفایت نمی کند، البته این عرض بنده به معنای تأیید این روش نیست. بسیاری از درخواستها و نامه هایی که موکلین از نماینده های می خواهند اینها به هیچ وجه ارتباطی به وظیفه نمایندگی نمایندگان ندارد."
کوچکزاده در مورد راهکارهای حل این مشکل هم به فارس گفت: "یکی از اقدامات نسبتاً خوبی که مدیریت مجلس انجام داد، این بود که بعد از هر رأی گیری روی این صفحه های نمایشگری که الان جلوی هر نماینده است، اسامی کسانی که در رأی گیری شرکت نکرده اند را نمایش می دهد که این تعداد شرکت کردند و این افراد هم شرکت نکردند. همانطور که هر روز مجلس در ابتدای جلسه اسامی تأخیرکنندگان یا غایبین را که موجب شروع شدن جلسه با تأخیر می شود اعلام می کند."
تذکر رهبری نسبت به صندلیهای خالی مجلس
مسئله تاخیرها و غیبتهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی تا جایی رسید که حتی رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار با جمعی از نمایندگان مجلس، نسبت به این مسئله تذکر دادند.
ایشان با بیان اینکه خوب نیست کرسیهای مجلس خالی دیده شوند، بر حفظ نظم نمایندگان در مجلس تاکید کردند.
باز هم سریال تکراری تاخیرها
با این حال، دیروز حدود 15 نماینده و امروز هم 20 نفر از نمایندگان مجلس با تاخیر در صحن علنی حاضر شدند که این مساله با واکنش دیگر نمایندگان روبرو شد. در همین راستا، حجتالاسلام مرتضی آقاتهرانی با ارائه تذکری به هیأت رئیسه مجلس، خواستار برطرف شدن برخی بینظمیها از سوی نمایندگان شد.
آقاتهرانی در این زمینه به فارس گفت: "اگرچه کارهایی پیرامون اصلاح بینظمیها در مجلس آغاز شده است، همانند سخنان آقای ابوترابی مبنی بر اینکه نمایندگان پس از ساعت 8.15 غیبت خواهند خورد، اما باید اقدامات مؤثرتری در زمینه اصلاح بینظمیها صورت بگیرد."
به نظر میرسد به دنبال درخواست های بخشی از نمایندگان مجلس و فعالان سیاسی و رسانه ای، هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی باید به فکر روشی برای کاهش و جلوگیری از تاخیرها و غیبتهای بدون دلیل برخی نمایندگان و الزام آنان به شرکت در مباحث مجلس باشد تا ضمن رعایت توصیه رهبر معظم انقلاب، بر کیفیت طرحهای مصوب مجلس نیز افزوده شود.