محمد حسنین هیکل :
ایران ثابت کرد از هر زمان دیگری قوی تر است
محمد حسنین هیکل نویسنده مشهور عرب گفت کشور های غربی در مورد قدرت جمهوری اسلامی دچار اشتباه شدند. این نویسنده مصری در گفتگو با شبکه الجزیره قطر گفت : حوادث اخیر ایران نشان داد ایران قوی تر از انست که دیگران تصور میکنند. وی از کشورهای عربی خواست که به جای دوستی با غرب ، روابط خود را با ایران افزایش دهند. وی تاکید کرد کسی نباید تردید کند که احمدی نژاد پیروز حقیقی انتخابات ایران است همچنانکه کسی نباید شک کند که امریکا بدنبال براندازی جمهوری اسلامی است.
محمد حسنین هیکل مورخ و روزنامه نگار مشهور جهان عرب در گفتگویی با شبکه الجزیره تاکید کرد کسی نباید تردید کند که احمدی نژاد پیروز حقیقی انتخابات ایران است همچنانکه کسی نباید شک کند که امریکا بدنبال براندازی جمهوری اسلامی است.
حسنین هیکل در ابتدای این برنامه در پاسخ به سخنان مجری که گفت شما در دهه پنجاه کتاب معروف خود را به نام «ایران روی آتشفشان» نوشتید و به نظر می رسد ایران اکنون روی آتشفشان است گفت.. من به اوضاع ایران توجه زیادی دارم و آنرا به شدت دنبال می کنم و به انقلاب اسلامی اهتمام زیادی می ورزم، توجه من به ایران بخشی از توجه من به مصر است و توجه من به ایران بر این اساس است که ایران و مصر دو قدرت اساسی در منطقه هستند که یکی از آنها در شرق و دیگری در غرب و در مرز بین آسیا و آفریقا واقع شده است. من خود را یکی از اعضای مکتب شرق در مصر می دانم که اعضای آن معتقدند امنیت و آینده مصر به شرق بستگی دارد.
هیکل با اشاره به این که ایران یکی از پیشرفته ترین کشورهای منطقه است گفت.. در دنیا هر حکومتی مبتنی بر برخی اشیاء است. یکی از اینکه یک موقعیت جغرافیایی داشته باشد که دارای تاریخ باشد. دیگر اینکه در این موقعیت جغرافیایی امکانات واقعی و منابع اعم از صنعت و کشاورزی و ... وجود داشته باشد. نکته دیگر اینکه هر کشوری باید در منطقه اطراف خود نفوذ داشته باشد زیرا در دوران کنونی ارزش هر کشوری نه به قدرت داخلی آن بلکه با نفوذ آن در خارج از مرزها سنجیده می شود. عنصر دیگر عظمت نظام است.
هیکل درباره ماهیت ناآرامی های اخیر که به با موج اعتراضاتی که ممکن است در گذشته پیش آمده باشد متفاوت باشد گفت.. اگر به ظاهر حوادث نگاه کنیم این مسائل درست است اما این نکته را باید مد نظر داشت که ارکان اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نظام ایران همچنان قدرتمند وتعیین کننده است .شخصیت های قم با یکدیگر متحد و منسجم هستند، ممکن است اختلافاتی بین افراد وجود داشته باشد ولی گفتمان و موضع آنها در خصوص مسائل اصلی یکی است. باید بگویم که نظام انقلاب اسلامی در ایران همچنان استوار است و ارکان آن پابرجاست. به نظر من احمدی نژاد با اکثریت آراء در انتخابات پیروز شده است و همه ناظران و حتی غرب نیز چنین نظری دارند. این امر سکوت طولانی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا را پس از اعلام نتایج انتخابات توجیه می کند. البته من احتمال می دهم که تخلفاتی نیز روی داده باشد اما به طور کلی تردیدی نیست که احمدی نژاد پیروز شده است .
بنابراین اوضاع منسجم تر از آن است که ما فکر می کنیم زیرا نظام ایران دستاوردهای زیادی داشته است که به این سادگی از دست نمی روند. در واقع ما از نظامی قوی حرف می زنیم که با این بادها به لرزش در نمی آید.
محمد حسنین هیکل مورخ مصری در ادامه اظهارات خود در ویژه برنامه با عنوان "با هیکل" در شبکه تلویزیونی الجزیره که بررسی تحولات اخیر ایران پس از انتخابات اختصاص داشت در خصوص حجم تحریکات غرب در ناآرامی های اخیر ایران و میزان صحت اظهارات مقامات ایرانی در خصوص اینکه غرب و رسانه های آن تظاهرکنندگان را در ایران تحریک می کردند گفت به نظر من مسئله بسیار بزرگتر و گسترده تر از این است. ما انسان ها معمولا حافظه های ضعیفی داریم، تصاویر را می بینیم ولی مسائل پشت پرده را فراموش می کنیم. ما فراموش کرده ایم که آمریکا پیش از جنگ عراق یعنی در سال های دو هزار و یک و دو مسئله محور شرارت را که سه یا بهتر بگویم چهار کشور عراق، سوریه، کره شمالی و ایران را شامل می شد مطرح کرد. آنها ایران را به رغم آنکه موقعیت و جایگاهی استراتژیک در این منطقه دارد جزء محور شرارت قرار دادند.
هیکل سپس به تاریخچه دشمنی بین ایران و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال هفتاد و نه قرن گذشته و ماجراهای زیادی که در این دوره اتفاق افتاده است اعم از ماجرای گروگان های آمریکایی و تلاش برای آزادی آنها و همچنین بلوکه کردن اموال ایران در آمریکا و محاصره ایران و... و همچنین اقدام کنگره آمریکا به اختصاص بودجه برای اقدام بر ضد نظام ایران اشاره کرد و افزود.. ما با وضعیتی روبرو هستیم که در آن یک کشور می خواهد نظام کشور دیگر که انرا دشمن خود می داند ساقط کند و در این راه از هر ابزاری استفاده می کند که نمونه آنرا در خصوص عراق و تغییر نظام آن دیدیم. آمریکا می خواهد حمایت ملت ایران را برای خود بدست اورد و از دست نظام این کشور که با آمریکا دشمن است رهایی یابد. وقتی کشوری می خواهد ثبات کشور دیگر را بر هم بزند ابتدا تبلیغاتی علیه آن کشور به راه می اندازد و کشورهای اطراف را علیه آن تحریک می کند و می کوشد آنرا منزوی کند و اقتصاد آنرا تحت فشار قرار دهد و چنان عرصه را بر آن تنگ کند که نخبگان در آن کشور به فکر چاره و راه گریزی از آن وضعیت بیفتند.
وی سپس به مصوبات دوران ریاست جمهوری اوباما بر ضد ایران اشاره کرد و گفت در دوران اوباما پنج مصوبه در کنگره آمریکا بر ضد ایران تصویب شده است که بر تشدید محاصره بر ضد ایران و منع شرکت ها از تعامل با ایران تاکید می کنند. ممکن است یکی از اهداف آمریکا از این کار این باشد که وقتی ایران به پای میز مذاکره ای که اوباما از آن سخن می گوید می رسد ضعیف شده باشد و بتوان آنرا تحت فشار قرار داد اما آمریکا در نهایت به دنبال تغییر نظام ایران است.
هیکل با اشاره به مسئله ارتباطات و گسترش آن در جوامع امروزی، به مسئله تردید در صحت انتخابات ایران از همان لحظات اول اشاره کرد و گفت.. تردید در نتایج انتخابات از همان لحظات اول و حتی پیش از آنکه نتیجه ای اعلام شود آغاز شد و وسایل ارتباطی به ویژه اینترنت و استفاده از سایت هایی مثل توئیتر در آن نقش اساسی داشتند که در این میان نباید نقش اسرائیل را در تحریک مردم ایران از طریق همین سایت ها نادیده گرفت.
مورخ مصری در خصوص روابط آمریکا و ایران و اینکه گفتگو بین ایران و آمریکا دیگر امکان پذیر نیست، به تعویق افتاده یا شروط آن تغییر کرده است گفت.. ایران در منطقه موقعیت منحصر به فردی دارد که در منطقه بین دریای مدیترانه تا اقیانوس هند نمی توان موقعیت آنرا با هیچ کشوری به جز مصر مقایسه کرد بنابراین به نظر من ایران و آمریکا با یکدیگر گفتگو خواهند کرد و ممکن است این گفتگوها همانگونه باشد که انتظار می رود اما من تصور می کنم که در آینده نزاعی بر سر ایران در منطقه آغاز شود و ممکن است این پیش بینی من اشتباه باشد. اکنون آمریکا می کوشد با ایران رابطه برقرار کند و ممکن است گمان کند که اکنون شرایط بهتر است. در این جا باید تاکید کنم تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران در منطقه بزرگترین ضربه را به اسرائیل وارد کرد زیرا نظام شاه را به عنوان یک متحد قوی از اسرائیل گرفت. اسرائیل در نزاع آینده بر سر ایران خواهد کوشید موقعیت و جایگاه سابق خود در ایران را مجددا به دست بیاورد. ولی از سوی دیگر پیروزی نظام انقلاب اسلامی به نفع ما بود.
هیکل در پاسخ به اینکه آیا آمریکا می خواهد با تشدید نزاع بین جناح های نظام و بهره برداری از اعتراضات در ایران اجازه ندهد ایران به جایگاهی دست یابد که تصور می کند از گفتگو با آمریکا به دست خواهد آورد و نقش منطقه ای آن به رسمیت شناخته خواهد شد گفت.. هر کشوری اگر توسط دیگران به رسمیت شناخته شود بهتر است اما اگر کشوری عناصر قدرت را برای ایفای نقش و جایگاهی خاص را در اختیار داشته باشد این جایگاه و این نقش از آن همان کشور است بدون آنکه نیاز باشد دیگران این نقش و جایگاه را به رسمیت بشناسند.
هیکل درباره تغییر در سیاست های امریکا گفت درست است که اوباما شخصیت بسیار بدیعی است اما هیچ تغییری در سیاست های آمریکا ایجاد نخواهد شد زیرا تغییرات زمانی روی می دهد که حقایق و واقعیت های که مسائلی را ایجاد کرده اند تغییر کنند. در دنیای معاصر ما سه تغییر اساسی رخ داده است.جنگ جهانی دوم بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی پایان یافت و امپراطوری های قدیمی پایان یافتند و این یک تغییر اساسی به شمار می رود. تغییر دوم پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود که باعث شد آمریکا برای یک دوره کوتاه در جهان تکروی کند.تغییر سوم متعلق به دوره بیداری و احیای آمریکاست که اوباما و بوش و دیگران در این دوره به قدرت رسیدند و اگر گمان کنیم هر کس که به قدرت برسد در واقع دوره تازه ای شروع می شود سخت در اشتباه هستیم و نشانه آن نیز تصمیمات کنگره و سیاست هایی است که دنبال می کنند. سیاست های آمریکا همچنان ادامه دارد و تغییری نکرده است.