نظر تحلیلگران آمریکایی درباره پیام اوباما به ایران
اوباما در این پیام ویدئویی، "فرهنگ غنی و بزرگ" ایران را ترسیم کرد و گفت: ما میدانیم که شما یک تمدن بزرگ هستید و دستاوردهای شما، احترام آمریکا و جهانیان را برانگیخته است. تحلیلگران آمریکایی بر این عقیدهاند که پیام ویدئویی باراک اوباما که به مناسبت سالروز عید نوروز منتشر شد، میتواند مقدمه را برای پایان دادن به سه دهه اختلافنظر و کشمکش بین تهران و واشنگتن فراهم کند.
این تحلیلگران گفتند که باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا با دراز کردن دست خود به سوی ایران قصد برقراری ثبات در عراق، افغانستان، لبنان و اراضی اشغالی را دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جو سیرینسیون یک کارشناس امور منع اشاعه هستهیی در این باره گفت: ایران در محوریت یک راه حل برای سختترین چالشهای اوباما در زمینه سیاست خارجیاش قرار دارد. این چالشها به یکدیگر مربوط بوده و اوباما از این مساله کاملا آگاه است.
وی با اشاره به پیام تبریک اوباما به مناسبت عید نوروز گفت: ما به چنین چیزی عادت نداریم؛ اینکه رییسجمهوری داشته باشیم که یک سیاست خارجی جامع و منسجم داشته باشد. او لزومی برای نشان دادن سرسختی آمریکا و کشیدن یک خط قرمز به دور برنامه هستهیی ایران نمیبیند.
تریتا پارسی، رییس شورای ملی ایرانی آمریکایی نیز دراین باره گفت که این اقدام اوباما بسیار ماهرانه بود، چرا که حالت تفقدآمیز نداشت، به نگرانیهای ایران پرداخت، و قول یک تغییر استراتژیک و نه تاکتیکی را در روابط دو کشور داد.
پارسی گفت که دولت ایران که به واسطه تلاشهای دولت جورج بوش، رییسجمهور سابق آمریکا برای تغییر رژیم در ایران نگران شده بود، اکنون اطمینانخاطر خواهد یافت که اوباما ماهیت اسلامی جمهوری (اسلامی) ایران را میپذیرد.
وی افزود که دولت و مردم ایران علاوه بر آن از درخواست اوباما برای ارجحیت دادن منافع درازمدت به منافع کوتاهمدت و پایان دادن به دشمنی طولانی بین واشنگتن و تهران استقبال خواهند کرد.
پارسی گفت: اوباما هدف استراتژیک خود را نشان داده است. وی درباره هدف یافتن روابط سازنده بین ایران و آمریکا صحبت میکند. اوباما آشکارا نشان داد که اختلاف نظرهای بین دو کشور نمیتواند از طریق تهدید حل شود.
وی گفت که هدف از پیام اوباما این نیست که به طور کوتاه مدت تنشها را کاهش داده و برای مثال با متقاعد کردن ایران به کمک به برقراری ثبات در افغانستان به یک منفعت تاکتیکی دست یابد.
سیرینسیون نیز گفت که لحن محترمانه پیام اوباما یادآور "اقدام ریچارد نیکسون (رییسجمهور پیشین آمریکا) در قبال چین" در زمانی که مذاکرات استراتژیک با پکن را آغاز کرد، است.
حسین حیرانی مقدم، یک کارشناس امور ایران در دانشگاه ملی استرالیا در کانبرا پیام اوباما به دولت ایران را آغازی مناسب دانست و گفت: این اولین و آشکارترین کانال گفتوگو بین دو کشور و دولتهای آنهاست و از هر جهت مثبت است. این چیزی است که ایرانیها خواستار شنیدن آن هستند.
حیرانیمقدم، تاکید کرد که این اقدام میتواند به بهبود درازمدت روابط ایران و آمریکا و نیز حل مشکلات منطقهیی که ایران در آنها نفعی دارد، منجر شود.
منبع حبر: تابناک