گزارش خبری کیهان از روز اول مذاکرات
مباحث مستند و حقوقی هیئت ایرانی در مسکو اشتون برای پاسخ مهلت خواست
دور اول و دوم مذاکرات ایران و گروه 1+5 (روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، آمریکا به همراه آلمان) که دیروز ساعت 30:11 به وقت تهران در هتل گولدن رویال (حلقه طلایی) شهر مسکو آغاز شد با بررسی محورهای 5 گانه طرح پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران پایان یافت.
ریاست هیئت مذاکره کننده کشورمان همچون مذاکرات قبلی برعهده دکتر سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران است و ریاست هیئت مذاکره کننده 1+5 را نیز خانم «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده دارد.
« علی باقری » معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از دور دوم مذاکرات مسکو در جمع خبرنگاران حاضر شد و با تبریک مبعث پیامبر اعظم (ص) به سؤالات آنان پاسخ گفت.
وی در تشریح دور نخست مذاکرات مسکو، گفت: امروز نخستین روز گفت وگو های ایران و 1+5 در مسکو بود که در دو نوبت بین طرفین برگزار شد. در جلسه صبح، ایران براساس توافقات استانبول 2 و گفت وگوی معاونان در ژنو، چارچوب جامعی را به طور دقیق ارایه کرد. این چارچوب در بغداد ارائه شده بود، اما در مسکو به طور تفصیلی و دقیق ارائه شد که شامل پنج محور اصلی می شود.
باقری این محورها را شامل 1-اصول راهنمای مورد توافق دو طرف، 2- اهداف، 3- موضوعات، 4- ساختار شکلی فرآیند گفت وگوها و 5- گام های متقابل دو طرف که باید برداشته شود، عنوان کرد.
معاون جلیلی خاطرنشان کرد: پنج گام متقابلی که از طرف ایران به طرف مقابل ارائه شد، مبانی و نتیجه هر گام و همین طور اقداماتی که دو طرف باید انجام دهند، در آن لحاظ شده بود. وی گفت: از نظر ایران برداشتن این پنج گام می تواند روند را به درستی پیش ببرد. این پنج گام، پیوسته و به هم ارتباط درونی دارد و می تواند پیشرفت جدی را در گفت وگوها پدید آورد.
باقری خاطرنشان کرد: در گام های متقابلی که ما مطرح کردیم حق غنی سازی ایران به عنوان عضو مسئول NPT مورد تأکید قرار گرفت، همین طور اقدامات شفاف ساز و اعتمادساز طرف مقابل و اقدامات همکاری جویانه ای که دو طرف می توانند هم در عرصه هسته ای و غیر هسته ای انجام دهند.
وی اضافه کرد: آنچه ایران بر آن تأکید دارد و در جلسه امروز بر آن تصریح شد که راهکار اصلی پیشرفت در عرصه گفت وگوها جلب اعتماد ملت ایران و پاسخ مناسب به اقدامات ایران در عرصه های مختلف برای تثبیت حقوق هسته ای خود است.
باقری ادامه داد: ایران در جلسه عصر به طور مستدل، حقوقی و فنی و براساس واقعیات پاسخ جامعی را به پیشنهاد 1+5 که در گفت وگوهای بغداد ارائه شده بود، مطرح کرد و این پاسخ را به طور تفصیلی برای طرف مقابل تبیین کرد. وی خاطرنشان کرد: هم بحث های ارائه شده در نشست صبح و هم بحث های ارائه شده در نشست عصر توسط ایران، مورد توجه طرف مقابل قرار گرفت.
معاون سعید جلیلی با بیان اینکه صبح و عصر دو گفت وگوی جدی و سازنده را با طرف مقابل برگزار کردیم، خاطرنشان کرد: در عرصه های مختلف چه در بیان پیشنهاداتمان و چه در نقد پیشنهاد طرف مقابل، دقیقا در چارچوب معیارهای قانونی صحبت کردیم.در جلسه عصر به طور دقیق و براساس مفاد اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی و هم مفاد منشور ملل متحد، غیرقانونی بودن ارجاع موضوع فعالیت های هسته ای ایران از شورای حکام به شورای امنیت و صدور قطعنامه های تحریمی شورای امنیت را برای طرف مقابل به طور تفصیلی تبیین کردیم.
وی اضافه کرد: پس از پایان صحبت های آقای جلیلی، خانم کاترین اشتون به نمایندگی از 6 کشور با تشکر از تبیین دیدگاه های ایران چه در عرصه مفاد پیشنهادی طرف ایرانی و چه در عرصه نقد پیشنهادات 1+5 از جلیلی خواست تا فردا به طرف مقابل فرصت داده شود، در هر دو موضوع یعنی هم پیشنهادهای طرف ایرانی و هم نقد پیشنهاد 1+5 تامل کنند.
وی با اعلام اینکه جلسه سه شنبه 12 ظهر برگزار می شود، خاطرنشان کرد: پاسخ طرف مقابل را در هر دو عرصه خواهیم شنید.
پیش از آغاز مذاکرات نیز هیئت ایرانی تاکید کرده بود که اگر حقوق هسته ای ایران نادیده گرفته شود، درباره غنی سازی 20 درصد مذاکره نخواهد کرد. این پاسخ ایران در واکنش به ادعای برخی رسانه ها و محافل غربی داده شد که مدعی شده اند.
بحث درباره تعلیق غنی سازی 20 درصد در ایران محور اصلی گفت وگوهای مسکو است.
«سعید جلیلی» دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز پیش از ورود به نشست ایران و 1+5 در مسکو در گفت وگویی عنوان کرد: این نشست آزمونی برای 1+5 است که نشان دهند با پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مخالفند یا خیر.
به گزارش خبرگزاری ها یک دیپلمات عضو هیئت ایرانی در مسکو نیز پیش از آغاز دور اول گفت وگوها اعلام کرد که گروه 1+5 در این دور از مذاکرات با یک رهیافت منسجم از سوی تیم ایرانی مواجه خواهد شد.
وی اضافه کرد: ایران یک راهبرد 3 گامی را در این مذاکرات در پیش خواهد گرفت. گام اول از این راهبرد انتقاد از فرصت سوزی یک ماهه گروه 1+5 از مذاکرات بغداد به این سو و عدم برگزاری نشست معاونین است.
این منبع گفت: 1+5 کاملاً در این باره توجیه خواهد شد که به این روند به شانس پیشرفت در مسکو ضربه زده است.
این دیپلمات ایرانی گام دوم راهبرد ایران را ورود جدی و محتوایی به بحث درباره محور مدنظر 1+5 نامید و گفت: ایران پاسخ هایی روشن، مستند و مبتنی بر NPT به پیشنهادهای غرب آماده کرده است که به تفصیل برای تیم 1+5 توضیح داده خواهد شد.
وی این امر را روشن ترین دلیل بر جدیت ایران در مذاکرات مسکو دانست.
این عضو هیئت ایرانی در مسکو در ادامه اضافه کرد: گام سوم راهبرد ایران تبیین 5 محور پیشنهادی ایران در بغداد به نحو تفصیلی تر و روشن تر است تا پای بندی گروه 1+5 به تعهد خود درباره درگیر شدن در بحث جدی درباره این موارد به آزمون گذاشته شود. «مایکل مان» سخنگوی کاترین اشتون نیز دیروز دقایقی پس از آغاز گفت وگوها در جمع خبرنگاران با اشاره به گفت-وگوی تلفنی چند روز پیش کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، اظهار داشت: کاترین اشتون به جلیلی اطمینان داد که درباره پیشنهادات پنجگانه ارائه شده از سوی ایران در نشست بغداد با 1+5گفت وگو کند.
وی افزود: امروز (دوشنبه) در مسکو درباره این پیشنهاد گفت وگو می کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه ایران معتقد است 1+5 ابتدا باید حق غنی سازی را برای ایران به رسمیت بشناسد و پس از آن حاضر است در چارچوب همکاری های متقابل درباره پیشنهادهای 1+5 گفت وگو کند مدعی شد: اول باید ایران به درخواست های 1+5 پاسخ دهد. وی با بیان این ادعا که در ان پی تی بحث واضحی مبنی بر اینکه هر کشوری حق غنی سازی داشته باشد نیامده است افزود: در عین حال اولویت ما این است که ایران ابتدا به درخواست ها و پیشنهادات ما پاسخ دهد که بر روی کاغذ به ایران ارائه شده است و آن توقف غنی سازی 20درصد، خارج شدن مواد هسته ای تا غنای 20درصد که تاکنون تولید شده است و بسته شدن سایت غنی سازی فردو.
دور دوم مذاکرات ایران و گروه 1+5 نیز بعدازظهر دوشنبه (دیروز) در محل هتل حلقه طلایی مسکو برگزار شد و ادامه این مذاکرات به سه شنبه (امروز) موکول گردید. مذاکرات دو روزه مسکو امروز به پایان می رسد.
دیدار باقری و نماینده چین
معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران. که در مسکو به سر می برد بعدازظهر یکشنبه در محل سفارت ایران با لی یوچنگ دیدار و گفت وگو کرد.
در این دیدار باقری با اشاره به نقش مثبت چین در مذاکرات خواستار پایبند ماندن گروه 1+5 به توافقات اسلامبول 2 و بغداد و همچنین توافق صورت گرفته در مکالمه تلفنی دکتر جلیلی با کاترین اشتون شد.
نماینده چین در مذاکرات نیز تنها راه حل پرونده هسته ای ایران را مذاکره دانست و خواستار جدیت و عملگرایی دو طرف در گفتگو ها شد.
در حالی که در مذاکرات اسلامبول 2 و بغداد، «ماجائو شو» نمایندگی چین در این مذاکرات را بر عهده داشت، اکنون «لی یوچنگ» جایگزین وی شده است.
برخی گزارش ها حکایت از آن دارد که نماینده چین در مذاکره با علی باقری، پیشنهاد میزبانی دور بعدی مذاکرات را مطرح کرده است.
آسوشیتدپرس: شکست مذاکرات مسکو، شکست کاخ سفید است
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی اذعان کرد که شکست احتمالی مذاکرات مسکو به معنای شکست سیاست های کاخ سفید در قبال ایران است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، این خبرگزاری در گزارشی تحت عنوان «ایران و شش کشور هر دو به موفقیت در گفت وگوهای هسته ای نیاز دارند»، اذعان کرده است که شکست مذاکرات مسکو به معنای شکست کاخ سفید تلقی خواهد شد و شکست این مذاکرات باعث خواهد شد تا اوباما در حل مناقشه هسته ای با ایران ضعیف به نظر رسیده و این امر به نفع میت رامنی، رقیب جمهوری خواه وی خواهد بود.