گروه سیاسی- محمد مهدی تهرانی: دانشگاه آزاد پرند میزبان هاشمی رفسنجانی بود تا بار دیگر بحث حاشیهدار دانشگاه آزاد پیش کشیده شود و منتقدان آن، حسودانی خشمگین لقب بگیرند. این برچسب ها البته از سوی کسانی متوجه منتقدان شد که خود در نقش آموزگار "انتقادپذیری" برای دیگران ظاهر می شدند.
هاشمی رفسنجانی پس از آنکه در تمجید از مدیریت فعلی دانشگاه آزاد و فعالیت های صورت گرفته مفصل سخن گفت، پیکان حملات خود را به جانب منتقدان گرفت، بار دیگر آنها را مزاحمانی لقب داد که مانع پیشبرد امور می شوند.
وی ضمن تقدیر از شخصیت جاسبی گفت:«جاسبی حقیقتاً دلسوزانه و مثل فرزندش برای دانشگاه تلاش میکند و متاسفانه مورد خشم حسودانی است که دائما مزاحم وی میشوند و وقت این مدیر با ارزش را میگیرند.»
این البته اولین بار نیست که هاشمی نسبت به انتقادات مطرح در خصوص دانشگاه آزاد واکنش نشان می دهد. دی ماه 85 بود که هیئت پنج نفره رییس جمهور به دنبال وعده برخورد انقلابی، اساسنامه جدیدی برای دانشگاه آزاد اسلامی ارایه کردند. این اساسنامه در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و بیش از 10 ماده آن نیز به تصویب رسید. به دنبال این پیگیریها بود که هاشمی رفسنجانی به هنگام افتتاح کتابخانه واحد نجف آباد دانشگاه آزاد صراحتاً گفت: «امیدواریم شرارت هایی که می شود تا دانشگاه آزاد را تضعیف کند، شرش را کوتاه کنیم.»
او همچینین خطاب به مسئولین دانشگاه آزاد گفت: «برخی تخریبها به جهت رقابت و حسادت است و شما باید به این تخریبها پاسخ داده و در زمینه فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی اطلاع رسانی کنید. مسئولان و اساتید دانشگاه آزاد از سرزنش "خارمغیلان" نهراسیده و تلاش خود را مضاعف کنند. مطمئن باشید برخی "موذی گری ها" نسبت به حرکت اساسی دانشگاه آزاد اسلامی شکست خواهد خورد.»
و افزود: «اگر قرار بود در مقابل این موذیگریها عقب بنشینیم باید به همان اطاق طلبگی برمیگشتیم و برای مردم مسئله میگفتیم»
این در حالی است که برخی از علما نیز نسبت به وضعیت دانشگاه آزاد اعتراض دارند. پیش از این آیت الله خزعلی با انتقاد از وضعیت فرهنگی دانشگاه آزاد گفته بود: «با این شرایط باید واژه اسلامی را از دانشگاه آزاد اسلامی حذف کنیم.» آیتالله صافی گلپایگانی نیز تاکید کرده بود: «دانشگاه آزاد از ابتدای تاسیس پسوند اسلامی داشته است، ولی آن طور که لازم بوده روی مسئله اخلاق کار نکرده است.»
حمایت های بی حد و حصر هاشمی از دانشگاه آزاد در حالی است که همچنان حتی حکم ریاست جاسبی بر دانشگاه هم در هاله ای از ابهام قرار دارد. چرا که برخلاف اساسنامه دانشگاه آزاد، تاکنون ریاست جاسبی به تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی نرسیده است.
به دنبال اعتراضات دانشجویان بود که جاسبی در آذرماه 84 با رئیس جمهور دیدار کرد و از کاهش 10 تا 18 درصدی شهریهها سخن گفت. دکتر محمود احمدینژاد نیز در سومین روز از سفر استانی خود با اشاره به قول جاسبی گفت: «قرار شده است که دکتر جاسبی شهریهها را پائین بیاورد که اگر این کار صورت نگیرد جریمهاش میکنیم 3 فرزندش در دانشگاه آزاد درس بخوانند و اگر باز هم پایین نیامد، جریمه آقای جاسبی را سختتر خواهیم کرد.» اما شهریه های دانشگاه آزاد هیچ گاه کاهش پیدا نکرد. معاون آقای جاسبی طی مصاحبه ای با رد کاهش شهریهها گفت:«به جای کاهش شهریه به دانشجویان وام میدهیم»
در واقع دانشگاه آزاد نه تنها به قولی که در خصوص کاهش شهریه ها داده بود، عمل نکرد، بلکه از پاسخگویی و مناظره با منتقدان هم طفره رفت. رییس دانشگاه آزاد در خصوص عدم حضورش در مناظرات دانشگاهی گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی و من تنها در مقابل مراجع قانونی پاسخگو هستیم و آنقدر بی کار نیستیم که هر کسی که درخواست مناظره کرد با او وارد مذاکره و مناظره شویم.» او منتقدان دانشگاه آزاد را افراد مغرض لقب داد و افزود: «افراد مغرض، در عرصه سیاست بسیار کوچکتر از آن هستند که ما را وارد این بازی ها کنند و با جو سازی و جنجال بخواهند ما از وظیفه اصلی مان که خدمت به مردم است دور کنند.»
فشارها در نهایت روند رسیدگی به پرونده دانشگاه آزاد را با مشکل مواجه کرد. غلامحسین الهام در جمع خبرنگاران قرار گرفت و در این خصوص گفت: «بحث دانشگاه آزاد بنابر دلایل و مصالحی از دستور کار رییس جمهور خارج شده است.»
احمدی نژاد اما در جمع دانشجویان توضیحات بیشتری را ارائه کرد:«ما آیین نامه را اصلاح کردیم و یکی دو بند آخرش در شورای انقلاب فرهنگی بود که رفتند و فشار آوردند. به ما فرمودند دست نگه دارید در قضیه هسته ای بحران درست می کنند و این مسئله الآن اولویت اول کشور است... ما با چشم اشکبار اطاعت و سکوت کردیم.»
با این همه قرار بود موادی از اساسنامه را هیئت مؤسس دانشگاه آزاد بررسی و اصلاحات کند و در نهایت برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال نماید. اما این تعهد دانشگاه آزاد با وجود تمدید بازه زمانی در نظر گرفته شده همچنان محقق نشده باقی ماند.
در حالی که مهلت دانشگاه به پایان رسیده بود، باز هم هاشمی رفسنجانی دست به کار شد تا طی نامه ای به رهبر انقلاب روند اصلاح دانشگاه آزاد را باز هم به تاخیر بیاندازد. سؤالی که وجود دارد این است که با وجود مشکلات عمده دانشگاه آزاد و افشاگری های صورت گرفته توسط شخصیتهایی نظیر زاکانی و سلیمی نمین، این روند حمایت ها تا کجا ادامه خواهد داشت و دیگر اینکه چرا هاشمی نمی خواهد وجود مشکلات در روند اداره دانشگاه آزاد را بپذیرد و درصدد حل آنها برآید؟
آیا هاشمی اعتقادی به ضرورت رسیدگی به وضعیت دانشجویان و دانشگاه آزاد ندارد یا اینکه ترجیح می دهد برای حفظ وجهه سیاسی خود و جلوگیری از آبروریزی در مقابل انتقادات مقاومت کند؟ و دست آخر اینکه آیا سایر کاندیداهای ریاست جمهوری نیز نسبت به تخلفات دانشگاه آزاد موضع خواهند داشت یا آنها نیز جانب جاسبی را خواهند گرفت؟ شاید میرحسین موسوی در این زمینه بیش از بقیه در معرض پرسش باشد؛ وی از ابتدای تأسیس دانشگاه آزاد تاکنون در ترکیب هیئت امنای این دانشگاه قرار داشته است.