بازتاب جهانی تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز
اظهارات فرمانده نیروی دریایی ارتش در این باره که اگر تهدیدات غرب علیه کشور جدی شود، بستن تنگه هرمز برای ایران مثل آب خوردن است موجی از وحشت و نگرانی در میان کشورهای غربی را به دنبال داشته است.
امیردریادار «حبیب الله سیاری» فرمانده نیروی دریایی ارتش در گفت گو با شبکه پرس تی وی اعلام کرد که هدف ایران از برقراری رزمایش های نظامی در منطقه برقراری امنیت پایدار برای همه منطقه است و کشوری که می تواند امنیت پایدار را در منطقه ایجاد کند مسلما توانایی انجام اقدامات دیگر را نیز دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران اکنون از تنگه هرمز عبور کرده و وارد عرصه آب های آزاد بین المللی شده هشدار داد بستن تنگه هرمز برای ایران مانند نوشیدن یک لیوان آب است. ایران امروز به دنبال کسب مهارت در آب های بین المللی است.
سیاری با تاکید بر اینکه در صورت لزوم ایران به راحتی قادر به بستن تنگه هرمز خواهد بود تصریح کرد که هدف ایران این نیست بلکه به دنبال برقراری امنیت پایدار در منطقه برای همه کشورها است.
وی ضمن بیان اینکه حضور نظامی کشورهای خارجی در خلیج فارس تهدیدی علیه امنیت این منطقه است تاکید کرد منافع منطقه برای کشورهای آن است و خودشان توانایی دفاع و تامین امنیت آن را دارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اظهارات سیاری یک روز پس از آن مطرح شد که محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور ایران روز سه شنبه تهدید کرد اگر غرب تحریم های بیشتری را علیه ایران اعمال کند نیروی دریایی ایران تنگه هرمز را خواهد بست. در عین حال ایران در حال برگزاری رزمایشی 10روزه در خلیج فارس است.
براساس این گزارش تنش های لفظی به افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی کمک قابل توجهی کرد. روز چهارشنبه بهای نفت برنت دریای شمال پس از یک افزایش بیش از یک دلاری، با پنج سنت افزایش به 109 دلار و32 سنت در هر بشکه رسید. همچنین هر بشکه نفت آمریکا نیز با 10سنت افزایش به قیمت 101 دلار و44 سنت در هر بشکه معامله شد.
دستپاچگی مقامات آمریکا در مقابل این تهدید جمهوری اسلامی ایران در نوع خود قابل توجه است.
«جورج لیتل» سخنگوی پنتاگون در این باره گفت: مداخله در ترانزیت کشتی ها از طریق تنگه هرمز تحمل نخواهد شد.
وی افزود: ایرانی ها به شکلی نسبتا معمول در این ناحیه رزمایش برگزار می کنند. این چیزی است که ما از آن مطلع هستیم.
وی با ذکر اینکه هرگونه تلاش برای تشدید تنش ها در خصوص هرمز سودمند نیست، گفت که نشانه ای از این که ایران در حال برداشتن گام های تحریک کننده در اطراف این کانال باشد، وجود ندارد.
لیتل گفت: از هیچگونه اقدام خصمانه تهاجمی در رابطه با کشتی های آمریکایی یا دیگر کشتی ها در خلیج فارس یا تنگه هرمز اطلاعی ندارم.
همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، برنار والرو، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه نیز روز چهارشنبه در نشست هفتگی خود گفت: از مقامات ایران می خواهیم به حقوق بین الملل و به ویژه آزادی کشتیرانی در آبها و تنگه های بین المللی احترام بگذارند.
وی ادامه داد: تنگه هرمز یک تنگه بین المللی است. در نتیجه کلیه کشتی ها بدون توجه به ملیت شان حق ترانزیت در آن را در راستای کنوانسیون 1982 حقوق دریاها و عرف های بین المللی دریایی دارند.
ناتو نیز از اظهارنظر درباره تهدید ایران خودداری کرد. اما براساس گزارش خبرگزاری رویترز، مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه ضمن متهم کردن ایران به پایبند نبودن به تعهدات بین المللی خود ادعا کرد: این تلاش دیگری از جانب آنها برای انحراف افکار عمومی از مساله واقعی است که همان پایبند نبودن به تعهدات بین المللی شان در زمینه انرژی هسته ای است.
رویترز به نقل از تحلیلگران نوشت: نیروی دریایی ایران نمی تواند تنگه را به لحاظ فیزیکی محاصره کند اما می تواند از مین گذاری و توان موشکی در این خصوص استفاده کند.
کیتلین، استاد دانشگاه جورج واشنگتن گفت: ایران اگر واقعا بخواهد می تواند دردسر ایجاد کند.
ولی نصر، استاد دانشگاه «تافتز» و مشاور پیشین وزارت امور خارجه آمریکا گفت: پیام ایران این است که اگر در بازار نفت به آنها اجازه بازی داده نشود به هیچ کس دیگر اجازه بازی نخواهند داد.
تحلیلگران گفتند که حتی صرف تهدید کردن می تواند به لحاظ اقتصادی به نفع ایران باشد زیرا بهای نفت را بالا می برد.
در همین رابطه، وزارت امور خارجه آمریکا تهدیدهای اخیر ایران درباره اختلال در آمد و شد کشتی ها در تنگه هرمز را نامعقول خواند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا روز پنجشنبه ادعا کرد که احساس تنگنای تحریم های بین المللی در ایران آغاز شده است و تشدید فشار به ویژه در بخش نفت آنها به قدری فشار وارد کرده است که چنین رفتارهایی را باعث شده است.
تهدید ایران به بستن تنگه هرمز به بحث رقابت های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری سال 2012 آمریکا نیز کشیده شد.
به گزارش ای.بی.سی نیوز «ران پاول» نامزد حزب جمهوری خواه و رقیب اصلی اوباما با انتقاد از سیاست خارجی کاخ سفید گفت: سیاست خارجی آمریکا بسیار خطرناک است و افزایش تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران به منزله امضای لایحه جنگ و بروز یک جنگ واقعی است.
پاول که در میتینگ های انتخاباتی خود سخنرانی می کرد گفت: اعلام بستن تنگه هرمز توسط ایران در واکنش به افزایش تحریم ها بسیار منطقی و توجیه پذیر است چرا که اهرمی بسیار قوی برای ایران به شمار می رود.
پاول بستن تنگه هرمز را با شرایط بسته شدن خلیج مکزیک توسط چین مقایسه کرد و گفت: من فکر می کنم این شرایط تهدید به آغاز جنگ دیگری است.
این نماینده کنگره از ایالت تگزاس حمله به ایران را موجب بروز دشواری ها و چالش های اقتصادی در آمریکا دانست.
به گزارش خبرگزاری اینتر فکس، «ویتالی چورگین» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز با ابراز نگرانی از تشدید وخامت اوضاع در تنگه هرمز تأکید کرد که رویارویی بین ایران و غرب خطرات بسیار زیادی را برای ثبات جهانی به همراه دارد و روسیه تلاش می کند تا مانع از آن شود.
در همین رابطه؛ خبرگزاری رویترز گزارش داد: هونگ لی، سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز روز پنجشنبه در پاسخ به سؤالی درباره تشدید تنش ها در خصوص تنگه هرمز که به افزایش بهای نفت منجر شده است، گفت: چین امیدوار است که صلح و ثبات بتواند در این تنگه حفظ شود.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام داشته است که خواهان صلح، دوستی، مفاهمه و مذاکره با کشورهایی است که به حق ایران در مسائل مختلف از جمله انرژی هسته ای احترام گذاشته و آنها را به رسمیت می شناسند.
اما در صورتی که غرب بخواهد از طریق گزینه های نظامی حقوق مسلم ایران را نادیده بگیرد بالطبع پاسخ ایران قاطع، سریع و به فرموده رهبر معظم انقلاب دندان شکن خواهد بود. غرب باید توجه داشته باشد که جمهوری اسلامی ایران در استراتژی نظامی خود تنها متکی بر گزینه انسداد تنگه هرمز نیست و در دفاع از حقوق خود از تمامی گزینه ها استفاده خواهد کرد.
چندی پیش «مؤسسه واشنگتن برای مطالعه سیاست های خاورنزدیک» در مقاله ای با عنوان «تنگه هرمز، سلاحی قدرتمندتر از موشک» به قلم «سیمون هندرسون» نوشت: چگونه می توان کشوری که استراتژیک ترین آبراه بین المللی جهان را کنترل می کند، را تهدید به اقدام نظامی کرد، در حالی که ناوگان تهدیدکننده حاضر در منطقه (ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین) در صورت آغاز هر جنگی باید به فکر چاره ای برای تامین امنیت خود باشد. در واقع عملی شدن هرگونه تهدیدی علیه ایران فارغ از نحوه واکنش تهران تنها یک نتیجه در پی خواهد داشت؛ «به خطر انداختن امنیت انرژی جهان».
در زمان حکومت تندروها در آمریکا (دوران بوش) که هر روز لفاظی های مقامات کاخ سفید از جمله دیک چنی و جان بولتون درباره لزوم حمله نظامی به ایران تشدید می شد، شورای روابط خارجی آمریکا در گزارشی با هشدار به عواقب ماجراجویی علیه ایران به طرفداران حمله به ایران گوشزد کرده بود که ایران برگ برنده ای (تنگه هرمز) در اختیار دارد که استفاده از آن اقتصاد جهان را فلج خواهد کرد.
کشورهای غربی به خوبی می دانند که عملی شدن تهدیدات علیه ایران به منزله ورود به باتلاقی خواهد بود که خارج شدن از آن دیگر در اختیار آنها نخواهد بود.
منبع:کیهان