متن کامل گزارش کمیسیون اصل 90 درباره فساد 3000 میلیاردی
گزارش کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی درباره پرونده سوءاستفاده کلان از نظام بانکی، در جلسه علنی صبح امروز مجلس قرائت و به قوه قضاییه ارسال شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، گزارش کمیسیون اصل نودم (90) قانون اساسی درباره رسیدگی به پرونده سوءاستفاده کلان از نظام بانکی (گروه آریا)، به شرح زیر است:
«حکومتی که مفتخر به الگوساختن نظام علوی است، باید در همه حال تکلیف بزرگ خود را کم کردن فاصله طولانی خویش با نظام آرمانی علوی و اسلامی بداند، و این جهادی از سر اخلاص و همتی سستیناپذیر میطلبد. جمهوری اسلامی که جز خدمت به مردم و افراشتن پرچم عدالت اسلامی، هدف و فلسفه ای ندارد نباید در این راه دچار غفلت شود، رفتار قاطع و منصفانه علوی را باید در مد نظر داشته باشد و به کمک الهی و حمایت مردمی که عدالت و انصاف را قدر می دانند تکیه کند... اگر دست مفسدان و سوءاستفادهکنندگان از امکانات حکومتی قطع نشود و اگر امتیازطلبان و زیاده خواهان پرمدعا و انحصارجو طرد نشوند،
سرمایهگذار و تولیدکننده و اشتغال طلب، همه احساس ناامنی و نومیدی خواهند کرد و کسانی از آنان به استفاده از راههای نامشروع و غیرقانونی تشویق خواهند شد... به مسئولان خیرخواه در قوای سه گانه بیاموزید که تسامح در مبارزه با فساد به نوعی همدستی با فاسدان و مفسدان است، اعتماد عمومی به دستگاههای دولتی و قضایی در گرو آن است که این دستگاهها در برخورد با مجرم و متخلف، قاطعیت و عدم تزلزل خود را نشان دهند... دستی که می خواهد با ناپاکی در بیفتد باید خود پاک باشد و کسانی که میخواهند در راه اصلاح عمل کنند باید خود برخوردار از صلاح باشند... هرگونه اطلاع رسانی به افکار عمومی که البته در جای خود لازم است باید به دور از اظهارات نسنجیده و تبلیغاتگونه بوده و حفظ آرامش و اطمینان افکار عمومی را درنظر داشته باشد.»
(فرازهایی از فرمان 8 مادهای مقام معظم رهبری خطاب به سران قوای سهگانه - اردیبهشت 1380)
در جلسه غیرعلنی و غیررسمی مورخ 27/6/90 مجلس شورای اسلامی، با عنایت به وظیفه ذاتی کمیسیون اصل نودم(90) قانون اساسی، بررسی و تهیه گزارش درباره فساد مالی و بانکی گروه امیرمنصور آریا برای تقدیم به مجلس شورای اسلامی، به این کمیسیون محول گردید.
با انتخاب کارگروه ویژه در کمیسیون و بیش از 3600 نفرساعت کار فشرده و مطالعه و بررسی حدود 6500 صفحه اسناد و مدارک و تهیه سه جلد گزارش در سه سطح دسترسی، گزارش موضوع طی هفت جلسه طولانی در صحن علنی کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار گرفت که خلاصه آن در پنج بخش تقدیم همکاران گرانقدر و ملت بزرگ ایران می گردد:
بخش اول: معرفی اجمالی گروه امیرمنصور آریا
بخش دوم: تخلفات صورت گرفته در نظام بانکی
بخش سوم: اقدامات و هشدارها قبل از کشف تخلفات
بخش چهارم: آسیب شناسی
بخش پنجم: پیشنهادات
شایان ذکر است این گزارش، صرفاً تسهیلات و اعتبارات دریافتی و اعتبارات اسنادی گشایشیافته برای گروه آریا را بر اساس اطلاعاتی که تا این تاریخ دریافت شده، مورد بررسی قرار داده است و تخلفات دیگر گروه مذکور در حوزه هایی مانند زمینخواری، سوءاستفاده از امکانات دولتی، فرار مالیاتی، ارائه صورتهای مالی غیرواقعی جهت فریب سازمانها و نهادهای دولتی ذیربط و ... در دست بررسی و پیگیری است.
بخش اول- معرفی اجمالی گروه امیرمنصور آریا و شرح واقعه:
آقای مهآفرید امیرخسروی به همراه دو برادر دیگر خود مهرگان و مرداویج در اوایل دهه 80 (سالهای 81-80) کارخانه آب معدنی داماش را تاسیس و طی سالهای 83-82 چند کارخانه کوچک را هم در منطقه منجیل و لوشان راه اندازی میکنند. از اواخر سال 1383 به بعد و همزمان با آغاز طرح بنگاههای زودبازده، شرکت توسعه سرمایه گذاری امیرمنصور آریا را با سرمایه ثبت شده 50 میلیون تومان تاسیس میکنند. در ادامه، این سرمایه به 200 میلیارد تومان و بعداً در اواخر سال 1389 به 500 میلیارد تومان افزایش مییابد. گروه مذکور از سال 1385 با هدف دریافت اعتبارات و تسهیلات از بانکهای کشور اقدام به تاسیس شرکتها و بنگاههای مختلف اقتصادی می نماید و چهار کارخانه بزرگ دولتی را با ارائه صورتهای مالی که برخی از آنها غیرواقعی است، از طریق سازمان خصوصیسازی خریداری میکند.
گروه آریا پس از خرید سهام گروه ملی صنعتی فولاد ایران از سازمان خصوصیسازی، طی سالهای 1388 تا مردادماه سال 1390 با مسئولین بانک صادرات شعبه گروه ملی اهواز تبانی نموده و نسبت به گشایش 138 فقره اعتبارات اسنادی داخلی-ریالی جمعاً به مبلغ 2845 میلیارد تومان اقدام میکند که تنها 33 فقره از آنها (به مبلغ 631 میلیارد تومان) ثبت میگردد و 105 فقره آن (به مبلغ 2214 میلیارد تومان) در دفاتر رسمی شعبه و سرپرستی بانک صادرات خوزستان ثبت نمی شود.
از کل مبلغ مذکور 52 فقره (به ارزش 1040 میلیارد تومان) تسویه شده و 86 فقره (به ارزش 1805 میلیارد تومان) تسویه نشده، باقی مانده است.
بانک ملی شعبه کیش با خرید دین 2199 میلیارد تومان و بانک سامان با خرید دین 479 میلیارد تومان از اسناد اعتباری گشایش یافته بانک صادرات، بالاترین رقم را به خود اختصاص دادهاند.
بر حسب اطلاعات واصله به کمیسیون، میزان وثائق گروه ملی صنعتی فولاد ایران نزد بانک صادرات شعبه گروه ملی در قبال تعهدات به مبلغ 2014 میلیارد تومان، جمعاً به ارزش 404 میلیاردتومان است که 7 درصد آن غیرمنقول، 21 درصد ماشینآلات منصوبه و 72 درصد سفته و چک می باشد.
بنا به اظهار شفاهی رئیس کل بانک مرکزی، دارایی گروه آریا بیش از چهارهزار میلیارد تومان میباشد که جبران بدهی به نظام بانکی را می نماید. ضمناً بر اساس بررسی اولیة گردش وجوه دریافتی از نظام بانکی، بیشترین گردشِ اعتبارات دریافتی در داخل کشور صورت گرفته است (علیرغم ذینفع واحد بودن و تبانی در گشایش اعتبار و اخذ تسهیلات).
قابل ذکر است که بیش از 60 درصد اعتبارات اسنادی یعنی حدود 1800 میلیارد تومان از 2800 میلیارد تومان، طی اسفندماه سال 1389 لغایت مردادماه سال 1390 گشایش شده است.
انجام معاملات صوری با شرکتهای همگروه، گشایش و تنزیل اعتبارات اسنادی در نظام بانکی، اخذ تسهیلات کلان، خرید زمین و کارخانجات برای تامین مالی تا جایی ادامه پیدا می کند که گروه مذکور با کسب مجوز 276773 مورخ 14/12/89 از بانک مرکزی اجازه تاسیس بانک آریا را دریافت کرده و در تاریخ 21/12/1389 پذیرهنویسی را در یکی از شعب بانک ملت به روش غیرمتعارفی شروع می کند.
در تاریخ 10 مردادماه سال جاری موضوع سوءاستفاده و تقلب گروه مذکور در گشایش اعتبارات اسنادی-ریالی مطرح و متعاقب آن رئیس هیات مدیره گروه ملی صنعتی فولاد ایران آقای مهآفرید امیرخسروی جهت مشخص شدن زوایای مختلف فعالیت این گروه و پیگیری های قانونی، در اختیار مراجع قضایی قرار می گیرد و سرانجام در تاریخ 12/07/1390 پس از طی یک فرایند طولانی، مجوز فعالیت بانک آریا در یکهزار و صد و بیست و نهمین جلسه شورای پول و اعتبار لغو می گردد.
بخش دوم – تخلفات صورت گرفته در نظام بانکی
الف- تخلفات بانک صادرات
ادامه مطلب در وبسایت http://nasr.vcp.ir/?viewpost=7n122dc4896f